Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Inlaatspruitstuk vervangen noodzakelijk?

Vraag gesteld door op 17 april 2020

Het motormanagement lampje van mijn Touran 1.6 FSI uit 2005 met 150000 km op de teller brandt sinds kort. Diagnose garage: stangetje van de omschakelklep in het inlaatspruitstuk is gebroken. Helaas is dit niet separaat te vervangen. Kosten €940,- . De auto is verder in goede staat. Vragen: is de reparatie noodzakelijk? Volgens de garage zou je eigenlijk alleen bij acellereren mogelijk minder vermogen hebben. Zijn de kosten reëel? Is de auto een dergelijke reparatie nog waard? Zijn er (goedkopere) alternatieven?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Volkswagen Touran heeft een brandend motormanagement lampje. Volgens de garage is dit defect te wijten aan een gebrek aan het inlaatspruitstuk.

De kosten zijn inderdaad fors en begrijp ik uw overwegingen gezien ook de leeftijd van de auto. Een goedkoper alternatief kom ik eerlijk gezegd niet tegen. Misschien dat een gebruikt exemplaar nog een optie is maar die kom ik niet echt in grote getalen tegen én het is de vraag hoe lang die goed blijft.

Er is wel een gespecialiseerd bedrijf die een reparatiekit heeft voor de dieselversies. Daar lijkt het euvel duidelijk vaker voor te komen. U zou misschien kunnen informeren of deze ook toepasbaar is voor uw auto.

Overigens vind ik een degelijke reparatie ondanks de kosten zeker tóch verantwoord. Een grote onderhoudsbeurt met twee nieuwe banden levert ook een dergelijke investering op en is ook geen reden om de auto weg te doen. Daarbij komt ook dat de tellerstand er misschien nog best een ton bij kan hebben. En stel dat u nog 4 jaar blijft rijden, dan heeft deze ingreep u ongeveer 250 euro per jaar gekost. Zonder verder kostbare ingrepen, valt dat bedrag nog wel te overzien.

Reparatie is wat mij betreft wel noodzakelijk. Er is sprake van een foutcode met storingslampje en zo blijven rijden kan ook vervelende bijeffecten opleveren. Dus wanneer u niet per se toe bent aan een andere auto is het toch zeker het overwegen waard dit toch te laten uitvoeren. En misschien dat dit bedrijf u tóch een goedkoper herstel kan aanbieden.