Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoog olieverbruik

Vraag gesteld door op 19 april 2020

Vorig jaar juli heb ik bij **** een Volvo V70 D4 Nordic Luxury bouwjaar 2014 met een kilometerstand van 154.500 km inclusief 1 jaar garantie gekocht. Sinds ik de auto in mijn bezit heb worden de door mij aangekaarte garantiepunten na afstemming met **** afgehandeld bij een officiële Volvo dealer.
De volgende twee garantiepunten zijn nog niet opgelost:

  • Inhouden van de auto.
  • Hoog olie verbruik.

ad a
Dit heb ik in okt jl gemeld bij **** en vervolgens hebben zij hiervoor een reparatie opdracht gegeven aan de dealer. De dealer heeft het probleem onderkent maar kon niet tot een oplossing komen. Vervolgens heeft **** iemand van Dekra er naar laten kijken en deze heeft een proefrit gemaakt maar kon ook geen duidelijk oorzaak aanreiken. Ondertussen blijft de auto op onregelmatige tijden inhouden.

Ad b
Sinds ik de auto heb ben ik al diverse malen bij de garage geweest om motorolie bij te laten vullen. Ik heb dat steeds, zodra het motormanagement systeem de betreffende boodschap op het dashboard liet verschijnen, laten doen door de dealer om duidelijk vast te leggen, middels werkplaats facturen, wanneer dit noodzakelijk was. Kanttekening daarbij is dat de auto onbeladen en slechts 1 persoon is.

Datum      km stand      hoeveelheid
9-10-2019   158621         0,35 liter
5-11-2019   160244         0,25 liter
20-02-2020   166732         0,65 liter
3-03-2020   168569         0,25 liter
Ook dit olie verbruik heb ik in okt. nov reeds bij **** neergelegd, **** heeft de dealer opdracht gegeven te controleren of er mogelijk een lekkage was; dit was niet het geval.
In febr. heb ik wederom **** in kennis gesteld van een te hoog olie verbruik. Van de dealer krijg ik het advies om meer actie mbt. tot deze punten te ondernemen.

Ik heb daarom vorige week de garantieclaim brief met daarin de twee punten naar hun gestuurd. Zij hebben daar afgelopen maandag op gereageerd voor wat betreft punt a kan ik de auto volgende week naar de dealer brengen om dit op te lossen.

t.a.v. punt b komen ze nu met het antwoord dat het nog steeds boven de Volvo norm ligt en ze derhalve niets doen.

Ps. Ik heb de auto gekocht als caravantrekker om er goed de bergen mee in te kunnen, dit heb ik door de corona perikelen nog niet kunnen doen, maar ik hou me hart vast als hij echt wat moet gaan doen hoe dan het olie verbruik zal zijn.
Graag jullie advies.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft in juli een gebruikte Volvo V70 D4 uit 2014 gekocht met 154.500 km op de teller. U heeft 1 jaar garantie.

De door u aangegeven punten zijn bij een Volvo dealer gerepareerd op 2 na.

Er zijn nu nog 2 punten over, namelijk:

  1. De auto houdt in
  2. De auto heeft een hoog olieverbruik

1. Het probleem van het inhouden is nog in behandeling en wordt dus nog opgelost.

2. Het olieverbruik zou als ik het uitreken, uitkomen op 1 liter per 7.500 kilometer. Ik begrijp dat u daar enigszins wat bezorgd over bent. Misschien gerelateerd aan een vorige auto die dat duidelijk niet had. Maar dit verbruik is niet buitensporig en komen we wel vaker tegen bij bij de D4 motor. U mag dit gerust beschouwen als niet overmatig en wat mij betreft normaal. Het advies is wel wat verbruik betreft vinger aan de pols te houden, hoe het zich verder ontwikkelt. Als het verbruik toeneemt, heeft u binnen de garantieperiode melding gemaakt. U kunt ook een verlengde garantie op het olieverbruik vragen.