Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluid bij een scherpe bocht

Vraag gesteld door O.S. Matze op 21 april 2020

Als ik een scherpe bocht maak naar links krijg ik een geluid te horen zoals een flesje dat heel hard tegen de zijkant van de auto aankomt. Wat kan dit zijn? De auto is niet al te lang geleden gekeurd. Het gaat om een twingo.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een bijgeluid bij uw Renault Twingo bij het nemen van een scherpe bocht.

Het meest logische is een bijgeluid van een homokineet. Deze maakt onderdeel uit van de aandrijfas en kan bij een scherpe bocht een tikkend of bonkend bijgeluid geven. Een homokineet met bijgeluid is eigenlijk versleten en zal binnen een redelijk termijn vervangen moeten worden.

Bij de APK hoeft dit niet per se opgemerkt te worden en kan feitelijk alleen in een rijdende situatie worden waargenomen. En dat is niet per se noodzakelijk bij de APK. Een monteur zou met een proefrit het bijgeluid moeten kunnen herkennen en traceren. Maar alles wijst wel in de richting van de homokineet en het betreft meestal de buitenste, dus zo dicht mogelijk bij het wiel.

Vervangen kost bij benadering 250-300 euro. Soms wordt ook wel de volledige as vervangen voor ongeveer het dubbele van het genoemde bedrag. Het geluid klinkt vaak nogal verontrustend maar dat valt wel mee wanneer het heel incidenteel optreedt. Maar hoort u het heel regelmatig dan is vervanging noodzakelijk.