Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Flush motorolie

Vraag gesteld door op 26 april 2020

Ik heb een Nissan Almera Tino 1.8 Benzine uit 2003. De auto verbruikt veel olie. 1 liter op de 1000 kilometer. De motor draait erg goed. Ik merk niets tijdens het rijden, geen blauwe rook, helemaal niets. Ook is de motor kurkdroog.

Ik ben al bij 2 garages geweest en zij adviseren mij allebij om mijn motor te flushen. Nu lees ik op forums dat een hoog olieverbruik bij mijn auto normaal is. Op de website van de ANWB bij auto test bij mijn auto staat dat ook, dit vind de wegenwacht.

Nu vraag ik mij af, heeft een motorflush zin? Kan het kwaad. Uiteraard zorg ik dat er altijd voldoende olie in zit.

Wat is de beste olie voor zo'n motor, de ene adviseerd mij 10W40 omdat die wat dikker is en de ander 5W30 full syntetic.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het flushen van de motor zinvol is bij uw Nissan Almera Tino.

Het genoemde olieverbruik is wel een typische eigenschap van deze generatie Nissan. Een verbruik van 1 liter op 1000 km is zeker hoog maar gezien óók de leeftijd lijkt me een forse en kostbare ingreep niet zinvol. En technisch gezien zie ik ook geen reden. De auto kan er oud mee worden en na 17 jaar praat je feitelijk al over een auto op leeftijd.

De bron van dit probleem zit 'm vaak in de zuigerveren i.c.m. de cilinderwand. De olie die dan in de verbrandingsruimte geraakt, heeft dan een wat meer mechanische reden in de vorm van slijtrage. Flushen is meer gericht op inwendige vervuiling van de motor waar ik in dit geval dus geen heil in zie.

Gewoon tijdig peilen en bijvullen lijkt me de meest verstandige weg, óók voor uw portemonnee. Dat geldt ook voor de keuze voor 10W40 olie. De vol synthetische 5W30 is duurder en zal wat het verbruik betreft eerder een nadelig effect hebben.