Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fijnstoftoeslag verplicht?

Vraag gesteld door Y.M. van Waveren-Dumoulin op 15 april 2020

Mijn audi **-***-* is gekocht in Zwitserland in 2006 en in 2011 naar Nederland meeverhuisd. Begin dit jaar kreeg ik bericht dat ik voor fijnstoftoeslag 28 euro p.m. extra moet betalen. Bij de RDW was niet bekend of ik een af-fabriek roetfilter had en daardoor zou bij de RDW ook geen waarde bekend zijn van de fijnstof uitstoot.

Ik heb mijn Audi bij de RDW in Schiedam laten keuren op 17-1-2020. Daar werd gezegd dat alles in orde was en dat ik een nieuw kentekenbewijs zou ontvangen. Dat is gebeurd. Maar nu krijg ik toch een aanslag van die 28 euro extra per maand, omdat óf de fijnstof uitstoot hoger zou zijn dan de norm óf het roetfilter verwijderd is (nee!) óf omdat de fijnstof uitstoot niet is vastgelegd.

Wat kan ik hier nu nog tegen doen? Ik heb op verzoek van de RDW toch laten keuren dat het roetfilter aanwezig is.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Als er twijfels zijn over de registratie bij de RDW dan kan het CVO uitkomst bieden. Dit is het "geboortebewijs"van een auto, met alle van belang zijnde specificaties. Dit is bij de importeur of fabrikant, met het chassisnummer, vaak wel op te vragen. Op de website van de RDW leest u hoe u verder kunt handelen.