Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische auto op grijs kenteken particulier rijden

Vraag gesteld door op 4 april 2020

Waar moet ik rekening mee houden qua kosten als ik een tweedehands Renault Kangoo (2012) op grijs kenteken koop als particulier? Tevens zou ik graag willen weten of het mogelijk is om een accu lease contract te nemen als de auto nieuw is gekocht met een koop accu.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

De vrij beperkte actieradius is het belangrijkste punt bij deze auto. Volgens onze gegevens was de NEDC fabrieksopgave 130 km. Deze is aan de optimistische kant, maar 100 km moet lukken.

Als dat voor u geen probleem is dan is de staat van accupakket iets om nader te bekijken. Verder is er weinig anders dan bij een benzine auto om bij deze auto te onderzoeken. Het is eerder eenvoudiger omdat elektromotoren een autoleven mee kunnen gaan en eigenlijk zijn alle kosten voor deze auto gering mits het accupakket zich goed houdt.

Onze ervaring is dat deze niet zozeer kapot gaan, maar de capaciteit kan na verloop van tijd wel teruglopen, zeg zo'n 10-30%. En als er nog maar 70% van 100 km over is, dan wordt het wel erg krap. Bij een volledig opgeladen auto kunt u de te verwachten actieradius aflezen op het dashboard. Deze is berekend aan de hand van de laatste rit van de auto. Het is daarom raadzaam een stukje met uw rijstijl te rijden waarna de berekening opnieuw zal worden gemaakt.

In hoeverre het mogelijk is om bij deze auto weer over te gaan tot acculease en in hoeverre de oude accu dan kan worden ingeleverd kan ik niet zeggen. Daavoor zou ik Renault Nederland of een dealer benaderen.