Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

EGR-klep en koeler / terugroepactie Volvo V60

Vraag gesteld door op 23 april 2020

N.a.v. een terugroepactie van Volvo i.v.m. het EGR-systeem van de Volvo V60 diesel uit 2016 is de auto bij de dealer in onderhoud geweest. Op de factuur staan enkele posten "onder garantie" (Cooling system EGR, slangenset etc) maar ook voor 1333 euro kosten voor EGR-klep en -koeler, inlaatspruitstuk en inlaatpijp, etc.

Volgens de dealer is dit niet het gevolg van de gebreken waarvoor de terugroepactie loopt, maar normaal slijtage voor een auto met 150.000 km op de teller. Puur samenloop van omstandigheden. Kan dat kloppen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw Volvo V60 is voor een terugroepactie bij de dealer geweest. Op de rekening stonden een aantal onderdelen voor garantie maar een behoorlijk bedrag werd bij u in rekening gebracht.

De terugroepactie betreft de volgende zaken. Volvo roept wereldwijd ruim 500.000 auto's terug naar de garage. In Nederland gaat het om ruim 35.000 auto’s. Deze auto’s zijn van 2014 tot 2019 geproduceerd. De reden van deze terugroepactie is mogelijk brandgevaar door oververhitting van het inlaatspruitstuk. Het betreft de modellen V40, V60, V70, S80, XC60 en XC90 die zijn uitgerust met een viercilinder diesel.

De terugroepactie is ter voorkoming van oververhitting van het inlaatspruitstuk.
Het heeft er dus alle schijn van dat het inlaatspruitstuk en de pijp oververhit zijn geweest ten gevolge van het gebrek. In dat geval moeten de kosten natuurlijk onder garantie vallen. De EGR klep zelf zou een normale slijtage kunnen zijn bij deze km stand.