Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bpm

Vraag gesteld door B.T.H. Goetjes op 3 mei 2020

Wij willen bedrijfsauto kopen uit 2017 bij een Dealer. Wij zijn particulier. Wie moet nu de rest BPM  betalen, de verkopende partij of wij als particulier? Op de offerte naar ons toe staat geen BPM vermeld of krijgen wij een naheffing vd belastingdienst?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wie het restant BPM moet betalen wanneer u als particulier een bedrijfswagen aanschaft.

Als een bestelauto is gebruikt door iemand die een bpm-vrijstelling had (een ondernemer) en over gaat naar iemand die geen bpm-vrijstelling heeft (een particulier) dan moet degene die de bpm-vrijstelling had alsnog de (rest) bpm betalen. Dit geldt alleen voor bestelauto's jonger dan 5 jaar, voor bestelauto's ouder dan 5 jaar is geen (rest) BPM meer verschuldigd.

U hoeft zelf geen BPM te betalen of af te dragen maar de handelaar moet dit wel. Voor de handelaar zitten er dus extra (BPM) kosten vast aan het verkopen van de auto aan u als particulier en dit zal hij door willen rekenen. Hoewel de formulering dat u aan de handelaar BPM moet betalen dus niet helemaal klopt, dekt dit wel de lading. De vraagprijs voor u als particulier zal verhoogd worden met de door de handelaar aan de belastingdienst verschuldigde BPM.