Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco condensor

Vraag gesteld door op 1 mei 2020

5 wk geleden hebben wij een andere auto gekocht en de airco bleek het achteraf niet te doen. Ik heb toen gebeld en ze dachten dat hij gewoon leeg was. Ik heb toen onze garage (waar wij onze auto's altijd in onderhoud hebben) gebeld en zij hebben de airco afgeperst zonder vloeistof erin, en er kwam wat schuim uit de condensor. Ze zeiden, we hebben dit eerst gedaan voordat we dure vloeistof erin gooien voor het geval hij wel lek is.

Omdat er toen wat schuimvorming uit de condensor kwam, gaven ze aan dat deze stuk was. Omdat wij deze auto net hadden gekocht, heb ik gebeld met de verkoper en we hebben een afspr gemaakt met zijn garage (dealer en garage zitten onder 1 dak).

Auto gebracht en dag later opgehaald in de veronderstelling dat ze de condensor hadden vernieuwd. We zouden 50/50 doen. Maar tot onze verbazing hadden ze hem gevuld, geperst en er was volgens hun niets met de condensor. Wij dus helemaal verbaasd. Van hoe kan dit. Het verhaal was, omdat de aircovloeistof zat onder het minimum en nu ze het gevuld hadden en toen afgeperst lijkt alles in orde. Dus onder minimum, niet vullen en afpersen zou dan die schuim hebben veroorzaakt.

Ik heb er geen verstand van, maar zou dit kunnen. Wel hebben ze er nog een fluorgoedje in gedaan. Ik ga maandag heen (dan ist 3 wk later) dan gaan ze kijken of er iets lekt. Maar kunnen ze dan de condensor ook goed bekijken met die lamp? Of kan het zijn dat er ook niets te zien is?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De onlangs aangeschafte auto blijk een niet goed werkende airco te hebben. De verkoper heeft vooralsnog geen lekkage kunnen ontdekken, uw eigen garage heeft wel wat schuimvorming ontdekt bij de condensor.

Ik denk echter dat de verkoper nu op zich goed heeft gehandeld. Hij zal toch ook zelf willen vaststellen of er een lekkage is en niet zomaar op de diagnose van een ander afgaan. En dan is de meest gebruikelijk procedure dat je het systeem met koudemiddel op niveau brengt mét een toegevoegde detectie vloeistof. Na een paar weken zou je met een UV-lamp een lekkage moeten kunnen signaleren.

Een lekkende condensor is in de meeste gevallen dan de boosdoener en ook makkelijk toegankelijk om sporen van lekkage te ontdekken. Een daadwerkelijk aanwezige lekkage zou dan dus zichtbaar moeten zijn. Maar u kunt uiteraard altijd afspreken desnoods drie weken later nóg eens voor een check lang te komen. Het is natuurlijk prima wanneer u ook aangeeft voorlopig nog even vinger aan de pols te willen houden. Ook wanneer over een paar weken nog niks van lekkage zichtbaar blijkt te zijn.