Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf occasion Renault Captur

Vraag gesteld door M.J.P. Bosschermuller op 3 mei 2020

Ik overweeg een tweedehands Captur aan te schaffen. Op zich moet dat geen probleem zijn, want ze worden massaal aangeboden. Maar het aanbod is zelfs zo groot, dat ik een beetje achterdochtig wordt. Het lijkt wel of iedere eigenaar er weer zo snel mogelijk vanaf wil. Moet ik hier iets achter zoeken? Kunt u een reden verzinnen waarom dit type zo enorm veel wordt aangeboden? Is het wel een betrouwbare auto? Of zijn er problemen bekend? Ik lees op uw site bijvoorbeeld enkele berichten over het overmatige oliegebruik. Maar dat lijkt voornamelijk bij de wat oudere types voor te komen. Graag uw mening/advies.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Renault Captur maar u valt op dat het aanbod zo groot is.

Jonge occasions worden vaak geïmporteerd wanneer het gebruikte aanbod relatief klein is en de vraag redelijk groot. En zeker in de SUV, Cross-Over en MPV klasse zijn er bepaalde modellen die relatief schaars zijn. Dus in het gehele aanbod zult u ook veel exemplaren aantreffen van buitenlandse komaf, zo lang de vraag blijft. Maar de markt van met name aantrekkelijke compacte Cross-Overs wordt steeds groter en er komen steeds meer alternatieve jonge occasions op de markt. Dus zo langzamerhand zal er ook steeds meer aandacht gaan richting andere merken en het aanbod van de Captur mogelijk wat langer blijven staan. Hoewel het huidige occasionaanbod mogelijk wel een wat ander beeld laat zien dan gebruikelijk. Door corona is er in de maand april zo'n 25 procent minder gebruikte auto's verkocht en is de markt duidelijk minder in beweging.
 
Overigens is het bij een import auto van belang dat de historie van de auto bekend is. Als deze auto bij een Renault dealer wordt aangeboden met Bovag garantie loopt u niet veel risico. Een geïmporteerde auto kan in een later stadium bij inruil negatief geïnterpreteerd worden en gevolgen hebben voor de restwaarde. Maar die invloed zal nagenoeg nihil zijn wanneer er duidelijk sprake is van een inzichtelijk verleden van met name ook de buitenlandse jaren. Vraag ook zeker aan de verkoper/dealer naar die buitenlandse historie, bij voorkeur ook op papier zoals een volledig ingevuld onderhoudsboekje of facturen.

De 1.2 l versie die ook door Nissan wordt toegepast kent inderdaad wel wat berichten omtrent hoog olieverbruik. Daar worden dan wel passende maatregelen voor getroffen via de verantwoordelijke dealer omdat dit natuurlijk ontoelaatbaar is. Maar de indruk lijkt dat van de recentere versies dit fabrieksmatig wel onder de knie is gekregen.