Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf diesel of benzine auto

Vraag gesteld door H.T.W. Drost op 1 mei 2020

Ik rijd nu een BMW 320 diesel. Ik reed gemiddeld zo´n 35.000 km per jaar. Door verandering van baan ga ik nu zo´n 26.000 km rijden. Ik ben nu op zoek naar een nieuwere BMW (2013). Maar ik twijfel of ik weer een diesel zal kopen of over te stappen naar een benzine. De omslagpunt berekening zegt dat een diesel voordeliger is, maar ben ook bang voor veranderende wetgeving, waardoor het niet meer interessant is diesel te rijden. Graag advies.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U twijfelt over de aanschaf van een BMW of dat met uw jaarkilometrage toch een benzineversie moet zijn of een diesel.

In ieder geval moet u per 2021 voor een liter diesel 1 cent meer accijnzen gaan betalen en in 2023 nogmaals. Voor benzine geldt dat niet, dus dat is wel een verschil dat u mee moet nemen. Het verschil tussen een litertje benzine en diesel wordt dus nóg kleiner de komende jaren.

Verder wil ik u adviseren ons Autokosten programma te raadplegen. Met name wanneer u specifiek een benzine én diesel kandidaat op het oog heeft. Wat kilometerkosten betreft speelt ook de aanschafprijs een rol, maar ook de kilometerstand bij aanschaf. Vervolgens gaat dit programma berekenen wat op basis van de geplande gebruiksjaren de kilometerprijs zal zijn. Er moet ook rekening gehouden worden met de restwaarde waar diesels op langer termijn natuurlijk nog verder negatief op afgerekend gaan worden.

Het omslagpunt is té afhankelijk van details om uit te gaan van één kilometrage. Het is dus wat meer maatwerk waar u ons autoprogramma heel goed voor kunt gebruiken.