Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat gebeurt er met mijn premie als ik zelf schade rijd?

Vraag gesteld door op 17 maart 2020

Ik heb zaterdag schade gereden met mijn auto en ga straks bij mij garage langs om te horen wat de kosten gaan zijn. Ik ben all-risk verzekerd en heb 2 schadevrije jaren. Wat gebeurd er met mijn maandelijkse premie als ik deze schade bij mijn verzekering indien?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over een zelf veroorzaakte schade en het wel of niet claimen van de herstelkosten bij uw verzekeringsmaatschappij. Het beste kunt u contact opnemen met de schade-afdeling van uw verzekeraar. Ik neem aan u de schade al heeft gemeld, dat is belangrijk.

Uw verzekeraar kan uitrekenen wat de nieuwe premie wordt als u de schade claimt (laat uitbetalen) of wanneer u ervoor kiest om de schade niet te claimen en zelf te betalen. Dat kan namelijk ook. In dat laatste geval heeft de schade geen invloed op uw aantal schadevrije jaren, bonus/malus trede en verzekeringspremie. 

Bij hele dure schades is het eerder voordelig om te claimen, bij lichte schade kan zelf betalen uiteindelijk goedkoper zijn. Dat omslagpunt kan de verzekeraar voor u berekenen.