Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer schakelen

Vraag gesteld door op 7 maart 2020

Bij hoeveel toeren is het beste om door te schakelen? Ik heb een volkswagen up en ik vraag me af of dat schakeladvies klopt. Hij geeft bijv bij 50 a 60 km/u al aan dat ik naar de 5e versnelling moet. Het is trouwens wisselend wat hij aan geeft, is dat normaal?

Ik hou nu maar aan aan wat ik geleerd heb; zo snel mogelijk naar 2, vanaf 40 km/u naar 3, vanaf 50 km/u naar 4, vanaf 70 km/u naar 5. Of is het verstandig om toch op te volgen? Ik haal nu de voorgeschreven km per liter niet, maar ca 20 a 22 km per liter benzine.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de schakelindicator. Dat is een hulpmiddel om zuiniger te rijden door niet met een hoger toerental te rijden dan op dat moment nodig is. De indicator werkt aan de hand van de rijomstandigheden op dat moment. De aanwijzing is dus wisselend naar gelang van onder andere motorbelasting, gaspedaalstand, snelheid en hellingen.

Onze ervaring is dat de schakelindicator soms wel erg vroeg aangeeft op te schakelen, wat niet natuurlijk aanvoelt. In dat geval kan de auto prettiger rijden als u iets later schakelt. Maar té laat schakelen levert onnodig lawaai en brandstofverbruik op.