Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

VW up, Ecofuel (CNG)

Vraag gesteld door J. Poeder op 8 maart 2020

Ik ben van plan een tweedehands Volkswagen up! Ecofuel (CNG) aan te schaffen. Ik ben van plan er ongeveer een jaar in te rijden. Is dit nog verstandig met de huidige stifstofdiscussies? Tips zijn welkom!

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Bij CNG-voertuigen waarvan de motor specifiek voor deze brandstof zijn ontwikkeld, is milieuwinst te halen ten opzichte van een benzine-auto. Vooral op gebied van CO2-uitstoot.

De motorrijtuigenbelasting is voor LPG- en CNG-auto's hetzelfde en is hoger dan de belasting op benzinevoertuigen. Dat is een compensatie voor de lagere brandstofaccijns. Er zit echter een andere kant aan aardgas, en dat is dat de overheid gebruik daarvan zoveel mogelijk ontmoedigt. Dan gaat het over gasgebruik in huis (verwarming, warm water en koken), maar gebruik van aardgas voor vervoer gaat dan zeker niet (extra) gestimuleerd worden. Maar van plannen voor een actief ontmoedigingsbeleid is ook geen sprake.

Tanken is op dit moment erg goedkoop, maar volgens onze koerslijstspecialisten is de restwaarde van een CNG-auto onzeker vanwege de beperkte vraag. Er kan niet met zekerheid worden gesteld of u met de aankoop van een CNG-auto uiteindelijk goedkoper uit bent.