Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Velgen 19 inch

Vraag gesteld door op 6 maart 2020

Ik heb sinds kort een seat leon 2014. Ik heb er velgen onder laten zetten van 19 inch. Ik vraag mij dan ook af of er door de velgen meer brandstof word verbruikt?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft 19 inch velgen gemonteerd onder uw Seat Leon en hebt een vraag over brandstofverbruik. Een hoger verbruik krijg je niet van grote velgen op zich, maar wel van de bredere banden waarmee grotere velgen meestal gepaard gaan. De luchtweerstand is dan nog de grootste factor. Aan grote velgen (en dus lagere banden om dezelfde afrolomtrek te houden) zitten naast de gewilde 'looks' ook een paar andere voordelen. De besturing wordt wat scherper en communicatiever omdat een lagere band minder vervormt. Als om de grotere velg ook een bredere band ligt, heb je een betere wegligging op droog wegdek en een kortere remweg. Maar let op: alléén op droog wegdek.

Dan de nadelen. Die vinden we onder andere op het gebied van comfort. Bredere, lagere banden maken meer lawaai en het veercomfort is merkbaar minder. Andere nadelen van bredere velgen en banden zijn o.a. een grotere gevoeligheid voor de toestand van het wegdek zoals spoorvorming, minder grip op nat en glad wegdek, er moet meer water worden afgevoerd dus er is eerder kans op aquaplaning. Ook heeft een grote brede velg/bandcombinatie een grotere massatraagheid, wat nadelig kan uitpakken voor de werking van ABS en ESP. Een grotere velg en lagere band is bovendien eerder vatbaar voor beschadiging bij parkeren langs het trottoir.

Hoe groter de afwijking in velg- en bandenmaten, des te groter zijn zowel de voor- als de nadelen.