Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vastgelopen rem Mazda 6

Vraag gesteld door op 9 maart 2020

Van mijn Mazda 6 (bouwjaar augustus  2011) 2.0i HB TS Automaat is in minder dan twee jaar tijd (26-5-2018 en 7-3-2020) de rem links achter "vast" gelopen. Is bij u bekend of dit euvel vaker voorkomt? Degene die de auto kwam ophalen gaf aan dat hij wist dat het "wel eens voor kwam", maar wist niet of dit een structureel probleem was.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U geeft aan dat de achterrem van uw Mazda 6 soms ''vastloopt'' en vraagt u of dat vaker voorkomt.

Uw auto is ongetwijfeld uitgevoerd met remschijven rondom en hebben de achterremmen nog weleens de neiging om vast te gaan zitten. Dat is min of meer te wijten aan het feit dat achterremmen minder intensief worden belast dan de voorremmen. De meeste remvertraging zal nagenoeg altijd op de vooras plaatsvinden en zien we ook dat daarom achterremschijven eerder roest laten zien en dat door corrosie de remzuiger óók nog weleens vast gaat zitten. Met dus als gevolg dat de rem aanloopt en soms zodanig, dat je bij het uitstappen duidelijk de geur van intensief gebruikte remmen ruikt. Het is dus min of meer de combinatie van de leeftijd van de auto én de mate waarop de achterremmen belast worden.
 
Soms kan de garage de remzuiger wel weer gangbaar maken en werkt alles weer naar behoren met ook een nieuw setje remblokken. Maar op den duur kan het verschijnsel toch weer opspelen. Dan wordt het bij herhaling toch onvermijdelijk de gehele remklauw te vervangen en bij voorkeur ook van de andere kant voor een gelijkmatige remwerking. Dus bij herhaling lijkt het structureel te zijn en is een setje remklauwen wellicht onvermijdelijk.