Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Thuisbrenger

Vraag gesteld door M. van der Laan op 10 maart 2020

Bij mijn ford kuga is een thuisbrenger meegeleverd maar ik trek met de ford kuga ook een caravan max gewicht 1500 kg, kan of mag men dan wettelijk een thuisbrenger onder de auto monteren indien men een caravan trekt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt in hoeverre een noodreservewiel oftewel thuiskomer inzetbaar is in combinatie met een caravan.

Noodwiel

Het is niet verboden om met een gemonteerde thuiskomer en aangekoppelde caravan te rijden, maar het is allesbehalve ideaal. Het begrip 'thuiskomer' moeten we 500 km van huis dus niet te letterlijk nemen. Door de kleinere diameter en breedte van de band moet u rekening houden met verminderde prestaties, lees grip.

Dat maakt een thuiskomer alleen geschikt waarvoor het noodwiel is ontworpen: een korte afstand kunnen overbruggen naar een plek waar de lekke band kan worden gerepareerd of vervangen. 'Korte afstand' moeten we lezen als de rit naar de dichtstbijzijnde garage.

Niet op de achteras

Rijden met caravan met een thuiskomer op de achteras van de auto moeten we overigens afraden, omdat de stabiliteit van de combinatie anders in het geding komt. Gaat een achterband lek, adviseren wij een voorwiel naar achteren te plaatsen en het noodwiel op de vooras, ook bij een voorwielaangedreven auto.

Wilt u veel langere afstanden kunnen overbruggen na een lekke band en de reis gewoon voortzetten, dan is een volwaardig reservewiel de enige veilige oplossing. Overigens meldt de handleiding van uw auto niets over de combinatie noodwiel met aangekoppelde caravan. Maar het bovenstaande is ons standpunt wat het gebruik van het noodwiel met caravan.