Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stationair toerental schommelt

Vraag gesteld door H.J. van de Weg op 11 maart 2020

Ik heb gisteren een Toyota Avensis Wagon 1.8 VVTi Dynamic automaat (cvt automaat, benzine) uit 2009 gekocht bij een Toyota dealer in Groningen met 232.000 km op de teller. De proefrit en prijs was goed, zeer nette auto, en de koop gesloten vanwege de toegeschreven betrouwbaarheid van deze auto's en dat het aantal gereden kilometers geen probleem zou zijn. Hoop er zelf nog minstens 6 jaar mee te gaan rijden tot zo'n 15.000 km per jaar.

Een ding blijft echter in mijn hoofd hangen. En dat gaat om het stationair toerental bij in ieder geval een warme motor. We stonden ergens de auto nader te bekijken met de voordeuren open en toen viel mij dit op. Het stationair toerental bleek telkens om de naar schatting zo'n 20 seconden te wisselen tussen 2 toerentallen (kan ook wat meer of minder zijn qua tijd). In ieder geval zat er regelmaat in.

Dit aan de verkoper gevraagd die aangaf dat dat wellicht kwam doordat dan electronica weer wat meer of minder stroom nodig had. Bij mijn weten stond alleen de climate control aan.

Toch blijf ik dit wat vreemd vinden en heb ik nog bij geen enkele andere auto opgemerkt. Kan dit verhaal kloppen? Moet ik mij zorgen maken of ergens op wijzen? De auto krijgt daar nog groot onderhoud (zit in bijgekocht afleverpakket) voor ik deze eind volgende week ophaal. Verder komt er nog een nieuwe APK op en 6 maand Bovag garantie.

Kan het iets zijn met een vervuilde gasklep, gasklephuis of brandstoffilter bijvoorbeeld? Of is er mogelijk gewoon niets aan de hand? Verder onder de proefrit niets van vernomen. De auto reed verder heerlijk.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft bij een Toyota dealer een Toyota Avensis Wagon automaat gekocht.

Toen de auto stationair stond te draaien met de deur open viel u op dat met regelmaat het toerental veranderde. U geeft nog aan dat de climate control aan stond.

Hoogst waarschijnlijk wordt het wisselende toerental veroorzaakt door het aanslaan van de airco. Omdat de deur open stond zal het klimaat in de auto extra snel wisselen. Als u goed oplet hoort u waarschijnlijk ook een klik onder de motorkap als het toerental wisselt.

Gezien de leeftijd van de auto is het wel verstandig te laten controleren of er voldoende koudemiddel in het systeem zit als dit niet al bij de aflevering gedaan is.