Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Start stopsysteem

Vraag gesteld door K. Leeflang op 9 maart 2020

Start stopsysteem werkt niet meer. Hulpaccu is van 2018 en de startaccu van 2012. Auto start direct dat geeft geen probleem. Als de auto 10 tot 15 km heeft gereden, blijkt bij intrappen v/d rem het stopsysteem niet te werken. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U geeft aan dat het start/stop systeem niet werkt, ondanks dat u dan inmiddels al zo'n 15 kilometer heeft afgelegd.
 
Ik weet geen merk en type auto maar de fabrikant geeft in de handleiding in de regel aan wat de voorwaarden zijn voordat start/stop in werking treedt. Een algemene voorwaarden is dat het start/stop systeem uitsluitend werkt als de ladingstoestand van de accu boven de 80% is. De dynamo laadt de accu tot 80%, van 80% naar 100% wordt geladen bij afremmen op de motor. Als u het gaspedaal los laat wordt de dynamo maximaal bekrachtigd en zal dan maximaal laden.
 
Dus vaak zijn de gebruiksomstandigheden zodanig dat het systeem terecht niet in werking treedt. Wanneer u de handleiding van uw auto raadpleegt dan vindt u bij het hoofdstuk ''start/stop'' alle details omtrent de werking. Wellicht herkent u daar iets in en verklaart dat waarom start/stop bewust niet wordt geactiveerd.