Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rempedaal vast na 6 uur stilstand

Vraag gesteld door G.A.A. van de Ven op 27 maart 2020

Ik heb een Nissan Qashqai uit 2009 gekocht met 6 mnd Bovag garantie. Als ik in de ochtend in de auto stap of na circa 6 uur stilstand, kan ik het rempedaal niet tot nauwelijks indrukken. Remmen werken dan (bijna) niet, dus de auto kan gaan rollen op een helling! Tot de auto wordt gestart en dan werkt alles naar behoren. Ik heb dit nog nooit meegemaakt, bij geen enkele auto. De auto is terug bij de garage geweest, zij zeggen geen probleem te vinden. Het is normaal bij deze auto's. Ik zeg; er is iets niet in orde! Wat is de mening van de ANWB experts?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Vóór u de motor gestart heeft kunt u de remmen amper intrappen en werken de remmen amper.
 
Wat mij betreft een normaal verschijnsel. De voetrem wordt om niet héél veel pedaalkracht uit te hoeven oefenen bekrachtigd middels een rembekrachtiger. Deze werkt alleen bij draaiende motor en zorgt er voor dat er als het ware mee geremd wordt wanneer u het rempedaal bedient.

Draait de motor nog niet, dan staat het rempedaal stijf bovenin en moet je bijna met twee voeten trappen om de auto te kunnen vertragen. Start je de motor met de voet op de rem, dan voel je rempedaal meteen wat wegzakken omdat de bekrachtiging dan in werking treedt en meehelpt.
 
Dus remmen zonder draaiende motor is per definitie niet aan te bevelen en zelfs onverstandig. Voordat de auto desnoods uit zichzelf zou kunnen rollen, bijvoorbeeld op een helling, moet per definitie de motor draaien. Anders geven de remmen géén of nauwelijks thuis en is dat technisch dus ook verklaarbaar. Dus zodra de auto zich in beweging moet of kan zetten, doe je dat met draaiende motor. Met name dus omdat anders de rem- én stuurbekrachtiging dan niet werkt. En zo hebben we het feitelijk ook geleerd.