Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Problemen bij terugschakelen Kia Picanto

Vraag gesteld door op 9 maart 2020

Ik heb sinds een klein jaar een Kia Picanto van 2011 met een kmstand van ong. 125000. Ik ben er drie weken geleden zonder problemen mee naar Oostenrijk op wintersport geweest. Een paar dagen daarna kreeg ik problemen met het terugschakelen. Het was onmogelijk om van de vijfde versnelling naar de derde terug te schakelen. Dit kon wel wanneer ik eerst naar de tweede versnelling terug ging en dan door naar de derde. Hierbij hoefde ik de koppeling niet op te laten komen. Sinds een paar dagen lukt het terugschakelen naar de vierde versnelling ook niet meer, zelfde verhaal als met de derde versnelling. Dus wel mogelijk om eerst naar de tweede, dan de derde en dan de vierde te schakelen.

Ik hoor geen rare geluiden o.i.d. en het opschakelen geeft eigenlijk weinig problemen. Alleen dat het af en toe lastig is om van 'vrij' naar de eerste versnelling te gaan, als ik dan eerst weer naar de tweede ga en dan terug naar de eerste kan ik meestal gewoon weg rijden. Af en toe lukt dit niet en zit er niets anders op dan in de tweede versnelling weg te rijden.

De plaatselijke garage heeft er een rondje mee gereden en stuurde me een offerte van ruim 1000 euro voor het vervangen van zowel de versnellingsbak (voor een gebruikte 5bak met 28.000 km) en een nieuwe koppelingsplaat. Wat zou er mis kunnen zijn en wat is jullie advies hierin?  Is de offerte een redelijk bedrag en is het nodig om zowel de koppelingsplaat als de versnellingsbak te vervangen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U beschrijft problemen met het schakelen met uw Kia Picanto. Bij deze auto zijn problemen met de koppeling of versnellingsbak geen veelvuldig voorkomend verschijnsel. Natuurlijk kan het incidenteel voorkomen.

Wat er exact met de bak mis is durf ik niet op afstand te zeggen. U hoort geen bijgeluiden wat kan duiden op versleten lagers of te weinig olie. Mogelijk zit het in de synchromesh omdat terugscahekelen moeilijker gaat dan opschakelen, maar de koppeling zou ik toch ook niet willen uitsluiten als oorzaak. Een second opinion zou uitsluitsel moeten geven. Als blijkt dat het inderdaad in de bak zit, is het voorstel van de garage wat mij betreft een adequate en zeker niet te dure oplossing.