Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oorzaak speling wielen/spoorstang

Vraag gesteld door op 10 maart 2020

Bij de jaarlijkse APK-keuring laat ik de garage altijd onderhoud uitvoeren. Mijn Opel Corsa (2003) is nu weer APK gekeurd maar ik heb ook een offerte van de garage voor reparaties, waaronder het vervangen van de spoorstang LV/RV ivm speling (incl. uitlijnen € 440). Omdat ik maar 7000 km per jaar (schadevrij) rij met vraag ik me af hoe deze speling kan ontstaan?

Sowieso is het na 15 jaar wel tijd om de onderhoudskosten te gaan afwegen: auto naar de sloop en een deelauto te gebruiken. nml. ook nog € 318 voor remschijven etc. Maar ja, afscheid nemen doe je niet zomaar, het is een prima onderhouden auto.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Tijdens de APK bleken de spoorstangen speling te hebben van uw Opel Corsa uit 2003. U vraagt hoe deze speling kan ontstaan.

Deze speling ontstaat door slijtage. Na 17 jaar en ongeveer 120.000 km is dat niet zo bijzonder. Alle materialen verouderen waardoor er slijtage optreedt bij het sturen. Verder geeft u aan dat de remmen vervangen moeten worden wat natuurlijk ook onder het normale onderhoud valt bij deze leeftijd en kilometerstand.

Omdat deze auto bijna geen afschrijving meer heeft, is het financieel aantrekkelijk om te blijven rijden, ook als de onderhoudskosten iets omhoog gaan.