Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistof geeft stijging in oliepeil

Vraag gesteld door op 1 april 2020

Er lekte koelvloeistof. Nieuw reservoir gekregen. Was niet de oplossing. Garage heeft systeem nacht onder druk gezet en zag oliepeil stijgen. Probleem is opgelost wordt gezegd maar een nieuwe koppakking bleek niet nodig. Kan dat? Stijging oliepeil duidt tocht op defecte koppakking?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw auto raakt koelvloeistof kwijt en garage dacht dat er een probleem met het reservoir was. Na vervangen van het koelvloeistofreservoir was het probleem niet verholpen.

De garage heeft het koelsysteem een nacht onder druk gezet en toen bleek dat er koelvloeistof in de motorolie terecht kwam. De garage geeft aan dat het probleem opgelost is en dat het niet aan de koppakking lag. U vraagt hoe dit kan omdat u altijd heeft gedacht dat de koppakking stuk is als er koelvloeistof in de motorolie zit.

Koelvloeistof in de motorolie wordt vaak veroorzaakt door een lekke koppakking maar niet altijd. Er zijn meerdere plaatsen in en om een motor waar koelvloeistof en motorolie naast elkaar hun werk doen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de oliekoeler.