Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Keus tussen 2 vrijwel identieke hybrides

Vraag gesteld door W. Redert op 13 maart 2020

Ik kan keizen uit 2 elektrische auto’ s met range extender, beiden van fabrieksjaar 2015.

  1. Opel Ampera met lederen bekleding, ca. 69.000 km, “full loaded” met navigatie, achteruitrijcamera, sensoren V+A, Bose soundsystem met 60 GB harddisk.
  2. Chevrolet Volt, ca. 32.000 km, maar heeft niet alle extra’s van de Ampera zoals achteruitrijcamera, sensoren en HD etc. Wel een alarminstallatie.

De techniek van beide auto’s is volkomen identiek. De verkoopprijzen ook. De verschillen zijn de km stand en wel/niet alle extra’s.

De accu’s zijn dus in de 32.000 km auto veel minder opgeladen. Maar is dat een voordeel? De remblokken bijvoorbeeld zullen wel meer slijten bij de 69.000 km auto maar dat zijn relatief kleine kosten.

Maar welke van de twee is nu de beste koop?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Beide kilometerstanden zijn relatief laag, maar die van de Opel is absoluut gezien natuurlijk wel twee keer zo hoog. Zeker de genoemde 32.000 km in 5 jaar tijd voor een nieuwe auto is niet veel, ik raad u aan de tellerstand na te kijken door het kenteken in te voeren op de site van de RDW.

We weten inmiddels dat accu's van (deels) elektrische auto's het lang volhouden maar dat er wel wat capaciteitsverlies kan optreden. Dit uit zich meestal bij kilometerstanden ver boven de 100.000. Het kan zijn dat het regelmatig ontladen en opladen wat gunstiger is, m.a.w. er is niet echt een voordeel aan te wijzen.

Chevrolet wordt als merk niet meer in Nederland gevoerd, dat kan iets lastiger zijn met onderhoud. Maar de techniek is inderdaad vollledig gelijk en er zijn nog wel Chevrolet specialisten. De afschrijving en te verwachtten restwaarde is gelijk voor deze twee auto's. Al met al maakt het erg weinig uit welke auto u van deze twee kiest.

Een zeer lichte voorkeur voor de Opel vanwege de grotere naamsbekendheid staat tegenover het feit dat het wellicht leuk is om eens een apart merk als Chevrolet te rijden. De iets lagere kilometerstand van de Volt valt weg tegen de opties van de Ampera. Dat zijn persoonlijke voorkeuren, het maakt weinig uit. Als een van de auto's bij de dealer staat die de auto nieuw heeft geleverd, is dat wel prettig omdat de historie dan bekend is.