Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoge km stand Volvo v60 nordic+ D2 2.0 aut

Vraag gesteld door op 26 maart 2020

Ik kan een ex lease Volvo v60, D2, 2.0 bouwjaar mei 2017 Nw prijs 42.000 met 210.000 km kopen voor euro 16.000. Ik rijd circa 20.000 km per jaar en zal de auto minimaal 5 jaar rijden. Omdat de dieselauto veel afschrijft, zijn de totale kosten over 5 vergelijkbaar met die van een vergelijkbare benzine v60. De kilometers (auto van vriend) zijn hoofdzakelijk snelweg kilometers en hij rijdt rustig.

Vindt u de km stand (te) hoog? Loop ik tegen hoge onderhoudskosten aan? Is de prijs een juiste of mag deze lager met deze km stand? Waar loop ik tegen aan?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de koop van de genoemde Volvo V60 diesel een verstandige koop is. Wat aanschafprijs betreft maar ook gezien de kilometerstand en kosten in de toekomst.

De vraagprijs kunnen we gemakkelijk checken via de ANWB Koerslijst. Dan komt de vraagprijs toch wel nadrukkelijk in de buurt van waar u 'm ook voor bij een deler kunt aanschaffen mét ook de nodige zekerheden voor u als consument. Ik denk dat u als ex-lease auto niet méér dan rond de 13.000 euro zou moeten bieden.

Ik vind de kilometerstand niet per definitie te hoog. Er is intensief mee gereden de afgelopen drie jaar waar een diesel ook voor is uitgevonden. Voorspellen is altijd lastig maar zonder al te grote uitgaven zou u er wel een ton aan kilometers bij moeten kunnen rijden.

Maar wanneer ik kijk naar de totale kosten per kilometer, zou u met een gelijkwaardige benzine auto met een overeenkomstige aanschafprijs toch een cent of drie per kilometer goedkoper uit zijn. Een gebruikte diesel kán met 20.000 km op jaarbasis best wat goedkoper zijn maar dan zit de winst in de lagere aanschafprijs met een lagere kilometerprijs als gevolg. Daarom het aanvullende advies ons Autokosten programma te raadplegen. Hiermee bereken je de kilometerprijs van de de betreffende V60 én ter vergelijking een alternatief zoals bijvoorbeeld een benzine variant. Op basis van de geplande jaarkilometers en gebruiksduur heeft u een kostenplaatje met een blik in de toekomst.