Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluid bij half intrappen koppeling

Vraag gesteld door op 2 april 2020

Opel zafira tourer 2015 1.6 diesel 160000 kilometers maak maakt geluid bij het intrappen koppeling. Het geluid hoor ik wanneer ik mijn voet op de pedaal zet en deze dan een beetje indruk, en wanneer ik de pedaal helemaal intrap is het geluid weg en ook wanneer ik koppeling helemaal oplaat komen is het geluid ook weg.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij het intrappen van de koppeling hoort u een ongebruikelijk bijgeluid. U vraagt wat dat zou kunnen zijn.
 
Bij het intrappen van de koppeling zorgt de op dat moment bediende drukgroep voor het vrijkomen van de koppelingsplaat waardoor je zonder bijgeluiden van de versnellingsbak kunt schakelen. De bediening van de drukgroep wordt tijdens het intrappen gerealiseerd door het druklager die dus met name belast wordt bij het intrappen van het pedaal. Wanneer juist dán een bijgeluid hoorbaar is, lijkt het druklager de boosdoener. Een lager kan immers versleten of defect zijn met bijgeluiden als gevolg. Gezien de tellerstand niet direct in de lijn der verwachting maar ook weer niet buitensporig.
 
Eigenlijk is er maar één oplossing. Een volledig nieuwe koppeling met koppelingsplaat, drukgroep en druklager. Vermoedelijk adviseert uw garage ook een nieuw tweemassa vliegwiel. Dat is best een prijzige ingreep van vermoedelijk rond de 1800 euro. Wanneer het vliegwiel nog goed is, blijft het vermoedelijk rond de 1000 euro hangen. Maar dit is mijn diagnose op afstand.