Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

DAB signaal/autoradio

Vraag gesteld door op 29 maart 2020

Sinds een aantal maanden hebben wij probleen met onze autoradio. Eerst viel de informatie weg van nummers die afgespeeld werden op de radio. Daarna kwam er een duidelijk verschil in volume. Ineens ging het volume omhoog en dan viel het weer weg. Normaal luisteren we naar NPO Radio 2. Ook konden wij andere zenders bv Sky Radio en NPO Radio 5 niet meer ontvangen of heel erg moeilijk. Wij hebben een Nissan Leaf 30 KWH Business Edition uit 2017.

De auto is 2 keer bij de garage geweest en hun uiteindelijke conclusie is dat het DAB signaal in onze omgeving de problemen zou geven. Wij wonen in Weert, Midden Limburg op de grens met Brabant. Klopt de bewering van de garage? Is het een bekend probleem in onze regio? Of ligt het aan de autoradio? De radio heeft altijd goed gedaan tot deze problemen zich voordeden. Is er een verslechtering van het signaal ontstaan de laatste tijd?

Wij willen graag uitsluitsel hierover zeker gezien het feit dat de fabrieksgarantie afgelopen is. Onze klacht is gemeld binnen de garantietermijn en wij hebben laten weten dat wij (nog) niet akkoord gaan met  de conclusie van de garage. Wij hebben aangegeven eerst elders navraag te doen. Dus daarom deze vraag.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een slecht DAB radio ontvangst en u vraagt zich af of dit aan de ontvanger ligt óf het radio signaal.

Ik vermoed dat het probleem niet aan de ontvanger ligt maar aan het gebrek aan dekking in het betreffende gebied. Over de ontvangst van DAB+ ontvangt met anme de actuele verkeersinformatie van de ANWB ook regelmatig klachten en niet alleen uit Limburg.

Het blijkt gevoelige en ook complexe techniek. Ik adiviseer u contact op te nemen met onderstaand adres en te vragen naar de dekkingsgraad in uw woonomgeving. Radiozenders is er alles aan gelegen dat zij goed te ontvangen zijn en niet minder dan hun huidige ontvangst op FM, zeker nu DAB+ sterk wordt gepromoot. 
 

  • Digital Radio NL
  • Per adres: Radio Advies Buro
  • Burgemeester Stramanweg 108
  • 1101 AA, Amsterdam Zuidoost
  • E-mail: info@digitalradio.nl

 

Reacties

M. Damsteegt

Auteur - 27 november 2023

Sinds ruim een week is de ontvangst van mijn DAB in de auto zeer slecht in de omgeving van Oosterhout Geertruidenberg. Steeds valt het weg. Niet aan te horen. In Breda totaal geen last.

Jos

ANWB Expert - 27 november 2023

Waarom u specifiek in die omgeving een zeer slecht digitaal ontvangst heeft kan ik zo ook niet verklaren. Maar bij deze veel gestelde vragen en antwoorden krijgt u wel een mogelijke verklaring te zien waardoor dat (tijdelijk) zou kunnen worden veroorzaak en hoe eventueel op te lossen.

R. Bocken

Auteur - 7 juli 2023

Het antwoord op de vraag is niet heel begrijpelijk. Digitale radio doet het wel of niet. Als er slechte dekking is, dan is er geen geluid of het hapert door onderbrekingen in het signaal. Als het geluid ineens zachter is dan is er iets mis met de radio. Ook mogelijk dat de radio van dab naar fm terugschakelen.
Maar een digitaal signaal kan niet ineens slechter klinken of ruis krijgen. De dab radio wordt met een vaste Bitrate uitgezonden. Dus het werkt wel of het werkt niet.