Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bubbeltjes in expansievat

Vraag gesteld door op 18 maart 2020

Zojuist ging ik na het rijden de ruitenvloeistof bijvullen en viel me op dat de bovenkant van het expansievat (aan de binnenkant ) bedekt was met kleine bubbeltjes, de motor was dus warm.

Wil dit automatisch zeggen dat mijn koppakking lek is of kan het ook een lekke slang zijn? Motor temperatuur wordt niet te hoog, heb geen sludge op de peilstok en zie geen witte rook uit de uitlaat komen. Verder ziet de kleur van de vloeistof er gewoon goed uit. Wel zie ik een vochtplekje op de dunne slang die vanuit het expansievat loopt.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Als ik uw bericht goed samenvat, zag u kleine luchtbelletjes in het expansievat van de koelvloeistof en vermoedt u een probleem in het koelsysteem. Verder zijn de andere aanwijzingen voor grote problemen in het koelsysteem niet aanwezig. Wat belletjes in het expansievat kan duiden op wat uitlaatgas in het koelsysteem. Dat kan in zeer beperkte mate lang goed gaan, maar het kan op den duur ook een probleem gaan vormen. Houd de niveaus van motorolie en koelvloeistof goed in de gaten en bij twijfel zal de garage uiteindelijk diagnose moeten stellen.