Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto met snelladende batterij binnenkort op de markt?

Vraag gesteld door J.H. Harnmeijer op 24 maart 2020

Mijn huidige auto is aan vervanging toe. Ik rijd regelmatig 1000+ km naar mijn huis in het buitenland, in 1 dag. Ik las dat er binnenkort auto’s op de markt komen met snel oplaadbare batterijen, in de orde van 5-10 minuten. Klopt dat en hebt u daarvan voorbeelden, en eventuele beperkingen - bv of er bijzondere laadpalen nodig zijn.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Het laden van een elektrische auto gaat steeds sneller maar de tijden die u noemt, zijn voorlopig nog geen standaard. Er zijn maar een paar auto's (met prijzen rond de ton) en beperkt aantal laadmogelijkheden in Europa waarbij dit kan. Het aanbod wordt komende jaren wel uitgebreid.

De laadsnelheid hangt af van wat een paal kan leveren en wat een auto kan verwerken. Op dit moment kunnen een paar elektriche auto's in een half uur grofweg 80 procent van de actieradius er bij laden. Boven de 60% gaat het laden vaak al langzamer en vanaf 80% is het tempo er echt uit. Bij een auto met actieradius (WLTP) van minimaal 400 km betekent het dat u maximaal zo'n 300 km kunt rijden, waarna een half uur pauze nodig is. Houd er rekening mee dat Autobahnsnelheden vooral bij de SUV's het verbruik enorm verhogen.

Met regelmaat 1000 km op een dag kan op sommige routes en zal op termijn steeds makkelijker worden. Dan gaat het om auto's als een Audi e-tron met een optie hiervoor of bijvoorbeeld een Porsche Taycan en moet het op alle fronten meezitten. Denk aan een vrije laadmogelijkheid met vermogen boven de 100 KW langs de veel door u gereden routes. Met name in Duitsland zullen deze er komen. Hier vindt u nog een mooi plaatje met laadcurves voor diverse auto's.