Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Apk keuring

Vraag gesteld door op 2 april 2020

Is het verstandig bij twijfel van een apk kleuring bij ander garage weer de apk keuring te laten doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u bij twijfel over de uitslag van de APK u de keuring óók op een ander adres zou kunnen laten uitvoeren.
 
Het is vooral belangrijk om bij afkeur óók het formele rapport te ontvangen met de gevonden afkeurpunten en eventuele reparatie adviezen. Via deze officiele weg komt óók een afgekeurde auto in aanmerking voor een RDW steekproef en is dus feitelijk de stok achter de deur om zo veel mogelijk een eerlijke APK te garanderen. Een onterechte afkeur levert vervelende sancties op waar het bedrijf niet op zit te wachten. Zonder rapport ontloop je die risico's maar dit is dus niet volgens de spelregels. Vraag dus altijd om het APK rapport.
 
Wanneer u desondanks ernstige twijfels heeft over de gevonden APK gebreken kunt u ook nog in beroep via de RDW die daarover het volgende meldt:

4.2.b Afkeuring door erkenninghouder

Voor de aanvrager van de keuring is het mogelijk op grond van artikel 90 van de Wegenverkeerswet 1994 tegen betaling bij de RDW een verzoek te doen tot herkeuring na een afkeuring. Dit moet wel direct na de keuring. Dit verzoek tot herkeuring moet de aanvrager op het APK-rapport vermelden. De aanvrager vult datum, tijd en naam in en zet een handtekening. Daarna moet de erkenninghouder of keurmeester contact opnemen met het RDW APK-Centrum Nederland. De RDW stelt daarna een onderzoek (herkeuring) in naar de vraag of het voertuig terecht is afgekeurd.

De erkenninghouder, de keurmeester die het voertuig heeft afgekeurd en de aanvrager krijgen de gelegenheid om bij dat onderzoek aanwezig te zijn.

Wanneer u overweegt desnoods elders de APK ook te laten uitvoeren dan kan dat uiteraard. Misschien zou u dan dit z.g. ''onafhankelijk'' APK station kunnen overwegen bij u in de buurt.