Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wijziging BPM

Vraag gesteld door op 28 februari 2020

Is de bmp per 1 januari 2020 verhoogd? Wij hebben half december 2019 een nieuwe auto gekocht. Deze is gister afgeleverd maar we moeten nu boven op de al in de factuur berekende bpm van €2.375,00 nu nog € 433,00 bmp betalen vanwege een verhoging? Klopt dit?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Half december heeft u een koopcontract gesloten voor een nieuwe auto. Deze is recent in 2020 afgeleverd met de onaangename verrassing van een BPM verhoging van 433 euro.

Er is heeft inderdaad een wijziging in de berekening van BPM per 1-1-2020 plaatsgevonden met als resultaat nagenoeg altijd een hoger BPM bedrag. De verkoper kan en mag fiscale verhogingen altijd aan de klant doorberekenen. Ik weet niet om welke auto het gaat maar deze prijsverhoging zou dus heel goed kunnen.

Het is wel flauw van uw dealer dat hij een dergelijk BPM verhoging half december u niet al min of meer heeft aangekondigd. Dit besluit van de overheid was destijds al lang een feit en een waarschuwing vooraf voor mogelijk een verhoogd BPM bedrag was wel op z'n plaats geweest. Hij had dit kunnen weten én zelfs kunnen berekenen.

De BPM wordt overigens nu nog afgerekend op basis van de uit de WLTP (CO2 uitstoot) waarde teruggerekende NEDC 2.0 waarde. Vanaf juli 2020 zal de BPM afrekening plaats vindt op basis van de hogere WLTP-waarde. De BPM tarieven zullen hierop worden aangepast. Voor de gemiddeld auto zal deze overgang budgetneutraal verlopen. Voor de individuele auto kan dit echter positief of negatief uitpakken. Ook zullen vanaf deze datum elke CO2 verhogende optie met BPM belast worden. Dat is voor u niet meer van toepassing maar mogelijk wel voor andere lezers die na 1 juli hun nieuwe auto afgeleverd gaan krijgen.