Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Te verwachten milieuregelgeving

Vraag gesteld door op 25 februari 2020

Mijn VW California camper (diesel) is van 2003 en valt in milieuklasse EU 3. We zouden er nog een jaar of 4 mee willen camperen. Gelet op mijn leeftijd, 76 jaar, schaffen we liever geen andere camper aan. Tot dusver zijn stedelijke milieuzones nog goed te mijden.

Vraag

Welke milieumaatregelen zijn er uw inziens binnen afzienbare tijd te verwachten op de buitenwegen in Europa? Dit mede met het oog op inruilprijsverlies bij inruil NU of op inruilprijsverlies bij inruil over ca 4 jaar?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een camper van 2003 met emissieklasse Euro3 en u vraagt welke milieu beperkende maatregelen er de komende jaren mogelijk getroffen gaan worden op met name de buitenwegen van Europa.
 
Het aantal stedelijke gebieden met vooral oudere diesels werende milieuzones zullen zeker de komende jaren gaan toenemen of aangescherpt worden. Met name ter verbetering van de luchtkwaliteit ter plaatse en zullen er naar verwachting ook meer tijdelijke milieuzones ontstaan wanneer er concreet sprake is van ernstige luchtvervuiling.
 
Met uw VW camper op leeftijd zou het in de toekomst kunnen gebeuren dat u in het stedelijk gebied niet meer welkom bent waar dat voorheen wel het geval was. Maar wanneer stedelijke milieuzones voor u niet echt een noodzakelijke vakantiebestemming hoeft te zijn, zie ik geen reden de camper nu maar noodgedwongen weg te doen. De Euro 3 campers worden al min of meer afgerekend op het ontbreken van een af-fabriek roetfilter en is in die zin het kwaad al geschied. Maar voor recreatieve doeleinden zie ik voorlopig geen donkere wolken hangen boven een camper van deze generatie.

Natuurlijk zou er altijd sprake kunnen zijn van een tijdelijk milieuzone op een bepaalde route waar u vervolgens niet welkom bent. Maar dat zou incidenteel kunnen voorkomen tijdens langdurig warme dagen in een periode van veel druk verkeer met veel smog in de atmosfeer. Dus in het hoogseizoen waar vakantie vierend Europa massaal de weg op gaat. Misschien dat u juist deze periode mijdt en vooral in het voor- en/of naseizoen uw vakantie viert. Dan is de verwachting dat u de komende vier jaar zonder al te grote beperkende bewegingsvrijheid prima kunt blijven recreëren.