Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Relatie tussen koppel en vermogen

Vraag gesteld door op 4 maart 2020

Ik heb een diesel gekocht (Toyota Avensis 1.6 D-4D-F) i.v.m. het trekken van de caravan. Het koppel van deze motor kan ik niet terugvinden, maar het vermogen is 82 kW. Als ik nu een steile helling opga met de caravan, moet ik dan in de eerste (of tweede?) versnelling ca 2000 toeren aanhouden (bereik max. koppel) of moet ik naar de ca 4000 toeren? Wat is de rol van het vermogen hierbij?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het rijden met een caravan in de bergen. De dieselmotor in deze Toyota heeft bij een laag toerental al een hoog koppel. Bij 1750 toeren levert de motor 270 Nm en dat is behoorlijk. Het maximum vermogen van 82 kW wordt pas bereikt bij 4000 toeren. Dat het maximum koppel bereikt wordt bij 1750 toeren is geen reden om rond dat toerental te blijven zitten. Bij meer toeren levert de motor ook nog veel koppel en vooral meer vermogen.

In de praktijk moet u de balans vinden tussen toerental en motorbelasting. Voorkom een te laag toerental als de motor zwaar wordt belast. Het gaspedaal geeft veel informatie: rijdt u volgas of bijna volgas en de auto versnelt niet (of de snelheid loopt zelfs terug) dan is het tijd om terug te schakelen.