Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opladen

Vraag gesteld door op 14 februari 2020

Wij zijn geïnteresseerd om elektrisch te gaan rijden, maar om deze goed op te laden heb je minimaal 1 X 32 A. bij 1 phase en 3 X 16 A. nodig bij 3 phase. De meeste huizen hebben een 1 phase aansluiting met een hoofdzekering van 35 A, als je dit wilt aanpassen, moet je extra kosten maken om bv. de net aansluiting aan te passen en dat brengt weer extra (maand)lasten met zich mee.

Zijn er ook 1 phase opladers 2 X 16 A, dat scheelt veel kosten. 2 X 16 A. = 32 A., het gevraagde vermogen dient wel gesplitst te worden om de 16 A. groep niet te overbelasten. Een elektrische kookgroep is bijv. ook 2 X 16 A., maar wij kunnen nergens een oplaadinrichting vinden van 2 X 16 A. Als dat er wel is of binnenkort beschikbaar is, kunnen wij de auto thuis opladen, dat is pas voordelig! Wij zijn benieuwd.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Een elektrische auto wordt opgeladen met 1 fase of met 3 fase, waarbij in beide gevallen uiteindelijk van wisselstroom gelijkstroom wordt gemaakt om de auto mee op te laden. Er is dus geen laadmogelijkheid voor een elektrische auto voor 2 x 16A. Het verschil met een inductiekookplaat is dat de 16A over meerdere groepen kan worden verdeeld, bijvoorbeeld 2 x 2 kookplaten. Dat kan bij een laadpaal niet.