Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoud Audi bij rijden op aardgas CNG

Vraag gesteld door op 28 februari 2020

Ik rijd sinds kort in een Audi A3 1.4 TFSI g-tron van oktober 2014. Deze rijdt op aardgas (CNG).

  1. Waar moet ik rekening mee houden bij het onderhoud van mijn auto op aardgas?
  2. Worden hier speciale eisen aan gesteld? Om de zoveel tijd dit of dat?
  3. Qua kostenplaatje wil ik liefst niet naar de Audi dealer, maar kan iedere vakgarage dit onderhoud doen gelet op specifieke regels voor aardgas? Of raden jullie een in aardgas auto’s gespecialiseerd vakbedrijf aan?
Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bent in bezit van een Audi A3 op aardgas (CNG) en u heeft de nodige vragen over het onderhoud.

De aardgasinstallatie zélf vraagt geen specifiek onderhoud. Toch zien we dat het rijden op aardgas/groengas in het algemeen hogere onderhoudskosten laan zien. De klepspeling dient bij bepaalde merken frequenter gemeten te worden en sommige fabrikanten schrijven zelfs regelmatig een compressietest voor. Een feit blijft dat er bij aardgas/groengas en LPG sprake is van een verhoogde slijtage aan de kleppen en klepzittingen. Vandaar dus de voorspelling dat het onderhoud op langer termijn mogelijk prijziger zou kunnen zijn in vergelijking met het rijden op benzine.

Maar bij een verder goed functioneren aardgasinstallatie zou u het onderhoud gerust kunnen laten uitvoeren bij een niet merk gebonden garage. Wanneer er wel een CNG gerelateerd probleem is zou u altijd een specialist kunnen inschakelen.

Ik zie overigens bij de aardgas versies van Audi dat longlife onderhoud daar niet van toepassing is en dat bij deze uitvoeringen er sprake is van een vaste inspectietermijn, dus een kleine onderhoudsbeurt ieder 15.000 km en ieder 30.000 km voor groot onderhoud. Maar wel tenminste ééns per twee jaar. Afwijkende werkzaamheden hebben wij specifiek voor de g-tron niet kunnen ontdekken.