Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoud

Vraag gesteld door op 28 februari 2020

Mijn Toyota rav4 is toe aan haar 1e onderhoudsbeurt. De auto is 1 jaar oud en er staat nu 8000 km op de teller. De Toyota dealer beveelt een kleine onderhoudsbeurt aan, maar komt ook met de betaalde adviezen zoals brandstofsysteemreiniger en emissie service. Zijn deze betaalde adviezen noodzakelijk voor de levensduur van motor / auto?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Toyota is toe aan de eerste onderhoudsbeurt na 1 jaar met inmiddels 8000 km op de teller.
 
Uw dealer adviseert een brandstofreiniger en een z.g. emissieservice. Wat het eerste betreft moet het toegevoegde middel het volledige brandstofsysteem inwendig reinigen en de emissieservice is een inwendige schoonmaakbeurt voor de motor. De extra kosten zijn respectievelijk 23,95 en 49,95 euro.
 
Voor de gemiddelde gebruiker zie ik dergelijke ingrepen niet als een noodzakelijke aanvulling. De brandstofkwaliteit is goed genoeg om zonder toegevoegde reinigers duurzaam en betrouwbaar met een Toyota lang te kunnen blijven rijden. Ook het inwendig reinigen van de motor is wat mij betreft bij regulier en voorgeschreven onderhoud geen noodzakelijke ingreep. Daarbij komt ook dat inwendige motorische vervuiling géén Toyota verschijnsel is waar we veel klachten over krijgen. Er zijn zeker merken die er berucht om zijn maar juist niet Toyota. Daarom denk ik toch vooral dat het hier gaat om een commercieel aantrekkelijk product om dit aan te bieden.
 
Ik wil het zeker niet helemáál als overbodig en nutteloos afdoen. Auto's die duidelijk minder kilometers op jaarbasis maken dan gemiddeld lopen zeker eerder kans op inwendige motor- en brandstofsysteemvervuiling. Uw jaarkilometrage zit ruim onder het particuliere gemiddelde met wellicht ook vaak en veel korte ritjes. Dus deze schoonmaakbeurten vind ik op basis van uw gebruik niet helemaal onlogisch. Echter na één jaar lijkt me dat wel allemaal al erg voorbarig.

Misschien zou u deze investeringen kunnen overwegen wanneer uw auto inmiddels drie jaar oud is. In dit stadium zie ik dat nog niet zitten. Ik wil overigens nog benadrukken dat deze ingrepen niet in het onderhoudsschema met de daarbij behorende werkzaamheden wordt voorgeschreven. Dit zijn duidelijk extra ingrepen die als aanvullingen worden ''verkocht'' met een voor de dealer gunstig prijskaartje. Op langer termijn zou u daar best weleens voor kunnen kiezen maar in het eerste jaar lijkt me dat niet nodig.