Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mogelijke oorzaak van kloppend, ratelend geluid tijdens het rijden

Vraag gesteld door op 25 februari 2020

Ik ben in het bezit van een citroen C5 (station 95 kw) uit 2016 kilometerstand 165.000 km. Tijdens het rijden is er links voor, bij het voorwiel een kloppend/ratelend geluid te horen sinds enige tijd. De garage kan het niet oplossen, alles is nagekeken remklauwen en remblokken vervangen, remkabels handrem vernieuwd.

Banden zijn goed, niet eivormig o.d., wielophanging en stuurstang in orde, wiellager maakt geen geluid wat op slijtage o.d. zou kunnen wijzen. Aandrijfas:  geen slijtage kenmerken te zien of te horen. Draagarmen zijn in orde. Onderkant van de auto is in goede staat geen loszittende bodem en wielbescherming (geluids-isolatieplaten). 

Als de auto op de brug/lift gezet wordt met de banden niet op de grond is er dat geluid niet bij draaiende wielen. Wordt de auto weer op de wielen gezet dan is het geluid er wel. In bochten en rechtuit rijden is er geen verschil in het geluid, het blijft bij beide situaties aanwezig en hetzelfde.
Het stuur en de carrosserie trilt niet tijdens het rijden. Ook bij het intrappen van het koppelingspedaal en het remmen blijft het geluid aanwezig. De auto trekt ook niet scheef bij het remmen. Het schakelen verloopt normaal geen bijgeluiden o.d. te horen. Motor loopt ook normaal. Graag uw zienswijze in het bovenstaande probleem.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een Citroën C5 station uit 2016 met 165.000 km op de teller.

De auto maakt een soort kloppend geluid links voor. Uw garage heeft al heel veel onderdelen gecontroleerd en/of vervangen maar het probleem is tot nu toe niet opgelost. Nu vraagt u aan ons wat dit geluid kan veroorzaken.

Het enige wat ik nog kan bedenken wat niet vermeld staat is het veerpootlager. Een defect veerpootlager geeft een soort kloppend geluid.