Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag ik een trailer trekken

Vraag gesteld door op 4 maart 2020

Ik zie door de bomen het bos niet meer, ik hoor zo veel verschillende verhalen en ik weet niet wat ik moet geloven. Ik wil met mijn paard naar de veluwe, nu wil ik weten of ik de trailer met mijn auto en rijbewijs mag trekken.

Ik heb een auto die max. 1000 kg, mag trekken geremd en heb een B rijbewijs. Ik wil een 1,5 paards trailer trekken die leeg 580 kg weegt en maximaal beladen mag worden tot 1400 kg. Er komt een pony in te staan van 180 kg. De trailer zal gevuld 760 kg wegen.

Mag ik deze trekken met mijn auto en mijn B rijbewijs? Hoe zit dat precies?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of u een paardentrailer mag trekken met uw auto en mist duidelijkheid in regelgeving. Ik hoop die te kunnen geven.

We hebben te maken met maximum trekgewicht en welk rijbewijs er nodig is. In het ene geval gaat het om het werkelijke gewicht, in het andere om gewichten 'op papier'. Dat geeft verwarring.

Trekgewicht

Ook wel genoemd 'maximum aanhangwagenmassa'. Dat is wat de auto mag trekken. In uw geval 1000 kg. Hierbij is van belang het werkelijke gewicht van de aanhanger. U schrijft dat deze in totaal 760 kg zal wegen, dus mag de aanhanger door deze auto getrokken worden. Dat de aanhanger zelf 1400 kg màg wegen is in het hoofdstuk trekgewicht niet van belang en geeft dus geen beperking in dit geval.

Rijbewijs B of E bij B?

Bij bepaling welk rijbewijs er nodig is voor een auto-aanhangercombinatie zijn wél de papieren gewichten van belang, en wel de maximum toelaatbare massa van auto én aanhanger. Die staan op het kentekenbewijs vermeld. Als de max massa van auto en aanhanger opgeteld niet meer dan 3500 kg is, mag u de combinatie met rijbewijs B besturen. Bij meer dan 3500 kg is rijbewijs BE (E bij B) nodig.