Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lagere motortemperatuur tijdens het rijden

Vraag gesteld door op 2 maart 2020

Ik rijd een Ford Fiesta uit 2017 (style ultimate uitvoering). Tot nu toe was de motortemperatuur na het opwarmen van de motor steevast 4 van 8 blokjes (op de indicator van het dashboard), dit bleef dan constant tijdens de rit.

De laatste weken blijft deze hangen op 3 van de 8 blokjes, en soms daalt die zelfs even naar 2. Ook nog na een uur rijden op de snelweg.

Ik vind veel informatie over oververhitting, maar bijna niets over 'te koude' motoren. Wat kan dit verklaren, en is dit een probleem?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Ford Fiësta laat een lagere motortemperatuur zien dan wat u gewend bent.

Wanneer de motor niet op de gebruikelijke bedrijfstemperatuur lijkt te komen, zou dat te maken kunnen hebben met de thermostaat. Misschien dat deze te vroeg open gaat en dat daardoor de motor niet lekker op temperatuur komt. Het zou in theorie ook een onjuiste aanduiding kunnen zijn van de temperatuurmeter of zender zélf maar de thermostaat is wel de hoofdverdachte. U zou, wanneer de motor op bedrijfstemperatuur zou moeten zijn, uw dealer kunnen bezoeken die de daadwerkelijke koeltemperatuur zou kunnen meten. Wanneer deze daadwerkelijke lager is dan gebruikelijk zou er mogelijk een nieuwe thermostaat in moeten.
 
Een motortemperatuur die aan de lage kant is, is niet heel bezwaarlijk. Maar de juiste bedrijfstemperatuur is wel van belang voor de beste en schoonste prestaties. Dus op termijn is het wel verstandig de dealer hier eens naar te laten kijken.