Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk

Vraag gesteld door op 20 februari 2020

Wij overwegen de aanschaf van een trekhaak voor vervoer 2 e-bikes. Auto=VW Polo, kogeldruk vlg VW 50 kg. Gewicht fietsen 22,5 kg per fiets en fietsendrager ongeveer 15 kg. Te samen ongeveer 60 kg. Vlg VW dealer is dit geen probleem. Wat zijn de gevolgen voor verzekering en eventuele aansprakelijkheid bij een ongeval? Ben ik in overtreding indien met een fietsendrager het gewicht van de kogeldruk wordt overschreden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Met twee e-bikes en het gewicht van de fietsendrager komt u boven de maximaal toegestane kogeldruk uit van 50 kg. Volgens de VW dealer is dat geen probleem.
 
De autofabrikant geeft naast een maximaal toelaatbare massa en aanhangwagenmassa óók een maximale kogeldruk op. Uiteraard met name als waarborg voor een goede en stabiele combinatie wanneer er een aanhanger achter komt te hangen. Maar de door de autofabrikant opgegeven kogeldruk maakt géén onderscheid of het hier gaat om een fietsendrager op de kogel of een aanhanger. En wanneer er sprake is van twee opgegeven kogeldrukken, dus van de trekhaak fabrikant én van de autofabrikant, is de laagste waarde bepalend. Dus in uw geval mag u wettelijk gezien die 50 kg niet overschrijden. Dat uw dealer meldt dat het geen probleem is, heeft wellicht te maken met het feit dat de trekhaak daar wel tegen kan. Echter de wettelijke grens is en blijft 50 kg.
 
Vanuit de praktijk merken we dat dienstdoende agenten hier niet actief aandacht aan besteden, zeker wanneer het hele fietsentransport er heel veilig en deugdelijk uitziet. En dat doet het in verreweg van de meeste gevallen ook wel. Maar hoewel dit wellicht daarom gedoogd wordt, is overschrijding van de kogeldruk volgens de letter van de wet nog altijd verboden. En in een ernstige situatie, zoals bij een ongeval en letsel, zou een verzekering er ook vervelend over kunnen doen mocht de overschreden kogeldruk daar daadwerkelijk de oorzaak van zijn.