Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bobine

Vraag gesteld door op 28 februari 2020

Mijn auto is bij de garage voor een grote beurt. Zij bellen altijd om mee te delen wat zij verwachten en de daarbij behorende kosten. Deze keer is de mededeling: € 500-550 incl BTW.

Als zij bellen dat de auto kan worden opgehaald, wordt gemeld dat op de valreep geconstateerd is dat de bobine defect was. Deze was niet op voorraad, dus snel iemand gestuurd en toch nog dezelfde dag klaar dus! Op de factuur staat echter 4maal een bobine (4 x € 34.40) en 4 x bougie (4 x € 18.84) voor een VW Golf. Totale factuur € 716.42 incl met daarin 3.5 uur werk (a € 57.50 / uur). Mijn vraag is of 4 bobines en 4 bougies klopt en of u de gehele factuur redelijk lijkt, ook gezien de eerste toezegging (bv 3,5 uur arbeid)?

(andere berekende kosten: 4 x longlife motorolie / luchtfilter / int. fil.koolstof / petrol clean ultra / ruitenspr vloeist / 0,5 koelvloeistof / 2 x remvloeistof / oliefilter / carterstop / kleine dingen)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de extra berekende kosten aan nieuwe bobines en bougies juist zijn.

Ik weet niet om welk type Golf het gaat maar een bobine voor een doorsnee Golf kost gemiddeld 35-45 euro en kunnen de bougies van iridium indaad ook het genoemde bedrag kosten. Ik vind de bedragen én het totaal bedrag ook zeker niet onredelijk. Ik weet niet of de betreffende garage een Bovag aangesloten bedrijf is met wel bepaalde spelregels, wanneer het vooraf opgegeven bedrag wordt overschreden. 

Artikel 9 - Prijsopgave en termijn

De opdrachtgever kan voor of bij het verstrekken van de opdracht opgave verlangen van de prijs van de werkzaamheden, alsmede van de termijn waarbinnen de werkzaamheden zullen worden uitgevoerd. De opgegeven prijs en termijn zijn bij benadering, tenzij de opdrachtgever en de reparateur een vaste prijs en/of termijn overeenkomen. Indien de bij benadering opgegeven prijs met meer dan 10% wordt overschreden of dreigt te worden overschreden, dient de reparateur contact met de opdrachtgever op te nemen teneinde de meerkosten te bespreken.

Dat neemt niet weg dat de ingreep wellicht noodzakelijk en onvermijdelijk was, maar op basis van het bovenstaande zou een Bovag garage een dergellijke extra uitgave wel altijd tussentijds voor goedkeuring moeten melden.