Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aygo schakelproblemen

Vraag gesteld door op 2 maart 2020

Toen ik mijn aygo (2009) in mei vorig jaar kocht had ik binnen een maand een nieuwe versnellingsbak nodig. Hier ben ik met de garage uitgekomen. Er zaten brandplekken op. Nu 10 maanden later, schakelt mijn aygo weer stroef (blijft hangen). Hoe warmer de auto is, hoe slechter hij schakelt. Hoe kan dit probleem ontstaan? Ik heb dit nog bij geen enkele auto gehad. Ik heb alleen mijn voet op de koppeling als ik koppel. Zou niet weten hoe het anders zou moeten. Wat voor soort koppeling moet er in dat dit niet meer gebeurt? En hoe kan dit?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Toyota Aygo schakelt na een ingreep vorig jaar wederom zwaar en stroef.
 
U geeft aan dat er destijds een nieuwe versnellingsbak ingegaan is vanwege brandplekken. Vermoedelijk doelt op om een verbrande koppeling en niet de versnellingsbak.

Dat is wat mij betreft veel herkenbaarder omdat deze generatie Aygo en de aanverwante modellen wel bekend staan om dit probleem dat vanaf modeljaar 2013 productiematig opgelost zou moeten zijn. Er is destijds een andere koppelingsvork gemonteerd en ook een grotere koppelingsplaat toegepast om de levensduur te verbeteren. Het zou kunnen dat de ingreep destijds misschien toch niet effectief genoeg geweest is, zonder bepaalde modificaties voor een duurzamere koppeling.

Ik wil u aanvullend nog wijzen op dit Britse artikel Clutch replacement tips for the Toyota Aygo waar dit technisch uit de doeken wordt gedaan. U heeft wat mij betreft alle reden de verkoper hier nogmaals over aan te spreken. Wellicht helpt het genoemde artikel uw klacht wat meer gewicht mee te geven en te benadrukken dat het probleem destijds niet duurzaam is opgelost en het niet de berijder te verwijten valt.