Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autostoeltje

Vraag gesteld door op 3 maart 2020

Beste, wij hebben een nieuw niet al te duur autostoeltje aangeschaft voor onze zoon van 11 maanden omdat hij te groot is geworden voor de maxicosi. Nu hebben wij een stoeltje volgens de R44 richtlijnen (zelfde stoeltje als zijn zus van 2,5) en ik ben er inmiddels achter gekomen dat mijn zoontje officieel pas met 13 kilo in de gebruikelijke rijrichting vervoerd mag worden. Hij is nog geen 13 kilo en dus heeft mijn vriend het stoeltje geprobeerd achterstevoren te plaatsen. Echter onze auto is meer dan 25 jaar oud en mede door de veiligheidsriemen is het niet mogelijk om het stoeltje in normale en veilige houding achterstevoren te plaatsen in deze auto. Dus het ziet er naar uit dat wij hem de komende maanden niet kunnen vervoeren met de auto.

Hoe kunnen wij dit oplossen? zijn er uitzonderingen in dit geval? Andere riem is geen optie dat kost veel plus dat de halve deur er uit moet om dit te bewerkstelligen. Zou een verlenging van een riem een optie kunnen zijn? en vooral.. zou dat mogen? Kunt u ons hier advies in geven.

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U vraagt advies over het gebruik van een autostoeltje voor uw zoon.
 
Bij richtlijn ECE-R44 zijn autostoeltjes ingedeeld naar lichaamsgewicht. Hierbij geldt:

  • een groep 0+ zitje is geschikt voor kinderen tot 13 kg.
  • een groep I zitje is geschikt voor kinderen van 9 tot 18 kg.
  • een groep II zitje is geschikt voor kinderen van 15 tot 25 kg.
  • een groep III zitje is geschikt voor kinderen van 22 tot 36 kg.

Soms zijn zitjes goedgekeurd voor meerdere gewichtsklassen.
 
Ik weet niet voor welke gewichtsklassen uw zitje geschikt is. Als het een groep I zitje is kan het al gebruikt worden vanaf 9 kg lichaamsgewicht. Dit zou dan geen probleem moeten zijn. Een groep 0+/I of groep 0+/I/II zitje mag vanaf de geboorte gebruikt worden. Eerst tegen de rijrichting in, veelal tot maximaal 13 kg en vervolgens in de rijrichting, veelal vanaf 9 kg.
 
Mijn verwachting is dat het zitje al vanaf 9 kg gebruikt mag worden in de rijrichting. Controleer dit in de handleiding. Als dit zo is is er geen probleem, anders wel. Het is in ieder geval van groot belang dat u het zitje monteert volgens de gebruiksaanwijzing in de voorgeschreven rijrichting, passend bij het gewicht van uw kind. Het verlengen van de autogordel is hierbij niet toegestaan. 11 maanden is overigens wel jong en niet optimaal om al in de rijrichting vervoerd te worden.