Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automaat met start-stop systeem

Vraag gesteld door op 29 februari 2020

Ik heb een Skoda DSG automaat. Het start / stop systeem schakelt de motor al uit als de auto nog uitrolt. (in tegenstelling tot een handgeschakelde auto reageert dit start/stop systeem op de snelheid). Uitschakelen gebeurt ook bij stoppen voor rechts / voorrangsweg en in de file. Volgens mij is dit veel te snel, erg gevaarlijk en slecht voor de motor. Bij (automatisch) starten heb je altijd een korte vertraging.

Het systeem schakelt iedere rit opnieuw in en is alleen met een knop uit en aan te zetten. Waarom kan dit niet slimmer ingesteld worden, of kan dit toch in de garage opgelost worden? (o.a. VW en BMW hebben dezelfde start/stop logica)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft de werking van het start/stop-systeem van uw Skoda. Met name dat de motor al uitvalt terwijl u feitelijk nog uitrolt.
 
De werking van dit systeem is afhankelijk van de snelheid van de wagen, of er stuuractiviteiten zijn maar ook de hellingshoek van de auto op dat moment. Ik weet niet om welk type DSG het gaat bij uw Skoda maar bij een ''natte koppeling'' versie zal er bij een snelheid lager dan 2 km/u de motor uitgeschakeld worden en bij de ''droge koppeling'' versie bij minder dan 7 km/u. Mits uiteraard aan alle andere eerder genoemde voorwaarden voldaan kan worden én wanneer er door een bepaalde remdruk kan worden opgemaakt dat u wenst te gaan stoppen.
 
Wanneer de motor inderdaad keurig onder de genoemde voorwaarden wordt uitgeschakeld is dat feitelijk conform het systeem en dus een bewuste keuze van de fabrikant. De dealer zal in dit geval ook niet ingrijpen en zou u er hooguit voor kunnen kiezen door start / stop steeds opnieuw handmatig uit te schakelen, met name in situaties wanneer de wat vertragende start/stop werking u niet goed uitkomt.

Maar de conclusie zo op afstand is dat het systeem werkt zoals bedacht en is ook niet iedereen altijd enthousiast over de werking van start / stop in z'n algemeenheid. Maar softwarematig ingrijpen zal een dealer niet doen omdat dit een emissie maatregel is af-fabriek waar men verder niet aan gaat zitten.