Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto wiebelt

Vraag gesteld door H.T.W. Drost op 23 februari 2020

Dag, gisteren merkte ik onderweg naar de wintersport (na 600km) een lichte trilling als we 110km of harder reden. Daaronder niet. Nu heb ik net een stukje gereden en merk ik juist bij lage snelheid dat de auto “wiebelt”. Het lijkt in de achterwielen te zitten (tevens aandrijving). Ik voel het niet in het stuur. Enig idee wat dit kan zijn voordat ik hier naar een garage ga.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak is van de omschreven trilling en het ''wiebelen''.
 
Ik begrijp dat het een achterwiel aangedreven auto is en zou het verschijnsel ook afkomstig kunnen zijn van de aandrijfas. Ik weet geen merk en type auto om iets meer in detail in de aandrijflijn te kunnen duiken in relatie tot dit probleem. Verder kan er ook sprake zijn van één band met een oneffenheid zoals een hoogteslag. Dat geeft ook een wiebelend effect en op hogere snelheid een trilling door de gehele auto.

U zou de bandenspanning nog voor de zekerheid kunnen checken maar met het wiel los van de grond lukt het misschien om te ontdekken of er een hoogteslag in één band zit. Dat hoeft niet per se bezwaarlijk te zijn wanneer de band er verder goed uitziet. Maar een hoogteslag is wat mij betreft wel de meest voor de hand liggende diagnose en moet een garage of bandenspecialist op locatie dit wel makkelijk moeten kunnen traceren.