Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

1.2 tce 130 motor

Vraag gesteld door op 5 maart 2020

Beste is de bovenstaande motor 1.2 tce 130 van Renault iets om te mijden? Ik lees slechte verhalen op internet maar er komen wat het betreft ook geen goede verhalen voor op het wereld wijde wachten of heel weinig.

Waar doe ik goed aan het betreft een grand scenic uit 2015 met 88000 km op de teller hij is verkocht door de dealer en terug gekocht door de dealer, ook krijg ik 12 maanden garantie en een goede afleverbeurt door de Renault zelf.

Ik krijg er zelf een punthoofd van omdat elke motor wel iets heeft zowel de thp, vti, tce en noem ze maar op. Als je mensen erover belt zoals auto bedrijven verschillen de argumenten ook van elkaar, zoals laten staan of niets aan de hand. Kunnen jullie mij misschien adviseren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Renault Grand Scenic maar u bent wat argwanend over de 1.2 tce motor.
 
Deze tce motor heeft inderdaad een bepaalde status op basis van verhoogd olieverbruik en rammelende bijgeluiden afkomstig van de distributieketting. Verder kennen wij ook wel klachten over het wat stotterig gedrag van deze motor in kritische toerengebieden, met name veroorzaakt door het behalen van gunstige verbruikscijfers dat nog weleens ten koste gaat van een soepel motorkarakter. En eigenlijk valt gezien het bouwjaar van deze Scenic deze wel binnen die risicogroep en zijn bepaalde verbeteringen zo'n beetje ná 2016 gerealiseerd.

Natuurlijk is internet een makkelijk medium om vooral klachten achter te laten en geeft nog weleens een vertekend beeld van de werkelijkheid. Maar de genoemde klachten bereiken ons ook wel regelmatig één op een en is er toch meer aan de hand dan slechts een incident, zoals eigenlijk ook voor een bepaalde generatie thp en vti motoren.
 
Met 12 maanden garantie heeft u wel stevige stok achter de deur mocht er toch iets wezenlijk mis zijn. Maar een kritische proefrit is wel wenselijk vanwege het eerder genoemde rijgedrag waar berijders hem ook wel daarom weer van de hand hebben gedaan. Maar mocht u zonder klachten en naar tevredenheid een uitvoerige proefrit hebben afgelegd, kan de koop met zo'n uitgebreide garantie tóch verantwoord zijn. En misschien zijn bepaalde problemen uit het verleden wel gewoon keurig opgelost.