Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zollkennzeichen

Vraag gesteld door P. van Schravendijk op 11 februari 2020

In 2005 en 2013 heb ik een VW T4 - respectievelijk VW T5 California in Duitsland gekocht, naar Nederland gereden en hier bij de RDW van een Nederlands kenteken laten voorzien. In Duitsland kocht ik dan een Kurzzeitkennzeichen, waarin een WA-verzekering was opgenomen. Dat Kurzzeitkennzeichen kocht ik op het gemeentehuis, van de plaats waar de California geregistreerd stond. Aldaar werden ook de tijdelijke kentekenplaten vervaardigd. Binnen no time geregeld.

Ik begrijp nu dat je met een Kurzzeitkennzeichen niet (meer) in Nederland mag rijden op straffe van een hoge boete. Op internet lees ik nu op diverse sites dat je nu een Zollkennzeichen moet aanschaffen bij de koop van een auto in Duitsland, die je naar Nederland wilt meenemen. Ik begrijp dat in het Zollkennzeichen ook een WA-verzekering is opgenomen. Daarbij kun je zelf de periode kiezen, dat het Zollkennzeichen geldig dient te zijn.

Klopt het dat je nu voor de koop van een auto in Duitsland een Zollkennzeichen moet aanschaffen? Is dat inclusief een WA-verzekering? Kan het aanschaffen van zo'n Zollkennzeichen nog steeds op het gemeentehuis? Maken ze aldaar ook nog steeds de tijdelijke kentekenplaten? Kan een en ander nog steeds geregeld worden onder het des tijds geldende motto "klaar terwijl u wacht"? Weet u wat (ongeveer) de kosten zijn van zo'n Zollkennzeichen voor veertien dagen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een tijdelijk Duits kenteken om bij import vanuit Duitsland de auto in Nederland te krijgen.

Bij de Belastingdienst kan je een tijdelijke ontheffing aanvragen om met een in dit geval in Duitsland afgegeven kenteken als Nederlands ingezetene hier te mogen rijden. Vervolgens moet een dienstdoende agent dit kenteken wel erkennen als geldig, om je niet om die reden van de weg te halen. Een Kurzzeitkennzeichen is formeel alleen bestemd voor binnen de Duitse landsgrenzen en zou een oplettende agent daar een probleem van kunnen maken. Het Zollkennzeichen wordt derhalve wél internationaal erkend en krijgt dus de voorkeur om daar voor te kiezen.

Alle info over het Ausfuhrkennzeichen / Zollkennzeichen vindt u op de ADAC site die u ook gemakkelijk naar het Nederlands kunt vertalen. Dit export kenteken regel je bij het Straßenverkehrsamt van de betreffende gemeente.