Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat zijn gangbare kosten voor het vervangen van een accu

Vraag gesteld door op 7 februari 2020

Wat zijn gangbare kosten voor het vervangen van een accu van een Skoda Roomster 1.2 uit 2011? Op de factuur via een officiele Skoda dealer staat 37 € voor het doormeten van de accu. 6,63€ LOODTOESLAG en 88,60 € voor een 44AH Accu (zonder fabrikant/type aanduiding?!). Dit alles zonder btw. Met btw komt de prijs op 160 €.

Is dit een normaal tarief? En een normale, in mijn ogen summiere info op de factuur?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de door de Skoda dealer berekende kosten voor een nieuwe accu redelijk zijn.
 
De prijs van de accu lijkt me alleszins heel redelijk. Er wordt kennelijk géén merk genoemd op de factuur dat voor de volledigheid wel netjes geweest zou zijn. Maar het genoemde bedrag komt wat mij betreft wel overeen met een A-merk accu of misschien zelfs ''origineel'' Skoda. Ook de toeslag voor de inname van de oude accu is niet buitensporig.

Een belangrijk deel van de factuur laat een bedrag van 37 euro zien voor het doormeten van de accu. Ik weet niet in detail of bijvoorbeeld ook in dit onderzoek het laadstroomcircuit van de dynamo is gemeten en het de- en monteren van de accu. Maar wat het arbeidstarief betreft komt dat ongeveer overeen met een klein halfuurtje werk en met BTW is dit wel het bedrag dat overeenkomt met een dealer ingreep.

Ik denk dat u elders, bijvoorbeeld bij een niet merk gebonden garage, best 'n paar tientjes had kunnen besparen. Maar gemiddeld liggen dealerprijzen gewoon nét wat hoger maar heel buitensporig vind ik dit nu ook weer niet.