Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is de smurrie op de oliedop?

Vraag gesteld door op 7 februari 2020

Bij het bijvullen van de olie zag ik op de dop een beetje witte smurrie zitten. Dit zit overigens niet op de peilstok. Wat is dit en kan dit kwaad?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U ontdekt bij het bijvullen van de motorolie z.g. witte smurrie aan de onderzijde van de olievuldop.
 
Ik ga er vanuit dat u een witte schuimachtige vette substantie bedoelt bij de olievuldop, dit is een emulsie van water en olie en noemen we ook wel sludge. Bij auto's die niet veel rijden op jaarbasis en/of vaak kleine stukjes rijden zien we dit verschijnsel wel vaker.
 
Het wordt veroorzaakt door condens (vocht) dat zich mengt met motorolie. Regelmatig langere afstanden rijden zodat de motorolie volledig op bedrijfstemperatuur komt, kan de oplossing zijn. Als de motorolie op bedrijfstemperatuur is, kan het vocht verdampen. Op de peilstok is dit volgens u niet aanwezig en maakt dit verschijnsel wat mij betreft onschuldig en is verdere aandacht niet nodig. U zou nog voor de zekerheid een blik kunnen werpen of het koelwaterniveau op peil staat maar verdere aandacht lijkt me overbodig. Mits de auto wel het voorgeschreven onderhoud krijgt. Uitgestelde olieverversbeurten kan dit ook in de hand werken.