Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorwiellager

Vraag gesteld door op 10 februari 2020

Onlangs heeft de garage, bij een APK/onderhoud, na een wielwisseling rechtsvoor vergeten de bouten vast te zetten. Doordat ik tijdens het rijden mijn voorwiel hoorde bonken, ben ik een dag later naar de garage terug gegaan, hebben zij excuus gemaakt en mijn wiel alsnog vastgedraaid. Nu blijkt na een aantal ritjes mijn wiellager rechtsvoor speling te hebben. Is dit een gevolg van het rijden met een los wiel en is dus de garage aansprakelijk voor de kosten van het vervangen van de wiellager???

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na een garagebezoek bleek n.a.v. een rammelend bijgeluid het rechter voorwiel los te zitten. Na herstel blijkt na een aantal ritjes het rechter voorwiellager te veel speling te hebben.
 
Slordig dat het wiel niet goed is vastgezet. Dat is best schrikken wanneer je na een bezoek aan de garage voor onderhoud en APK verwacht weer een veilige auto te hebben. Echter een concreet verband tussen een loszittend wiel en de overmatige speling op het lager zie ik eerlijk gezegd niet. Het is daarom wel opmerkelijk dat dit bij de APK en de onderhoudswerkzaamheden niet is opgemerkt.

Des te meer denk je dan dat dit juist naar aanleiding van het loszittend wiel ontstaan zou moeten zijn. Maar de technische onderbouwing kan ik niet boven tafel krijgen. En tóch denk dat u de garage aansprakelijk moet stellen. Tijdens de werkzaamheden is dit niet opgemerkt en kort na het vastzetten van het wiel is het er ineens. Vanuit die redenering zou je zeggen dat het ermee te maken moet hebben. Maar ik kan niet helemaal de vinger krijgen op de technische onderbouwing.